Annons

David Sundin
David Sundin har jobbat med reklam och humor men har på grund av omständigheter blivit pappa till ett barn(Betty) och ska nu vara hemma i ett år och lära sig hur man tar hand om det. Informera honom när han gör fel på [email protected].

Annons
 

Intervju med en pappa om att vara pappa till ett barn. #5: Andrev Walden

Andrev Walden är pappa till jättefina och roliga rutor på/i Aftonbladet Kultur. Men! Han är också pappa till ett barn! Nej, ännu sjukare! Två! Och nu svarar han på frågorna vi lärt oss älska i vår intervjuserie; Intervju med en pappa om att vara pappa till ett barn. Missa inte tidigare intervjuer med pappor om att vara pappa till ett barn genom att klicka här .

Annons

Hur kom det sig att du blev pappa till ett barn?
Vi pratade en sommardag om att det nog var dags. Nästa morgon väntade vi vårt första. Men det visste vi inte då. Jag får dåligt samvete när vänner berättar om ägglossnings-appar och IVF när det enda vi behövde göra var att ha dålig 3G-täckning en kväll.

Vilken eller vilka typer av barn är du pappa till?
Jack Walden, 2 år, och Julian Walden, 2 veckor. Typ: svenska innermittfältet i VM 2034.

Är pappa något du skulle rekommendera till andra?
Verkligen! Även om det är kusligt att göra sig själv så sårbar; rädslan för att det ska hända mina barn något är så ursinnigt stark att det stundtals känns som att den ska förgöra mig. Jag kontrollerar fortfarande 2-åringens andning 5-10 gånger per natt. Uppemot 20 om han är förkyld. Och jag ser dödsfällor överallt. Dödsfällor som ingen annan ser. Såna invecklade Jeunet/Caro-komponerade kedjereaktioner. Och jag begriper inte hur jag ska hantera den här skräcken när de blir äldre och kanske odlar förväntningar om att få röra sig utomhus utan vuxet sällskap.

Vilket är det bästa föräldrarelaterade råd du fått?
En vän slutade tidigt att visa sin son svenskdubbade filmer. Och inte bara för sin egen skull. Han tänkte att om sonen måste läsa texten för att förstå vad Lightning McQueen säger så kommer han att lära sig mycket snabbare. Det gick oväntat bra och min vän fick se ”Cars” 400 gånger med Owen Wilson i huvudrollen i stället för 400 gånger med Martin Stenmarck i huvudrollen.

Vilket är det bästa föräldrarelaterade råd du vill ge mig?
Skaka aldrig barnet. Men det har du säkert redan hört så här kommer fem till.

1) Om du googlar hudutslag eller andra orosmoment – klicka enbart på landstingets länkar, annars kan du ramla ner i föräldraforumens trådar och där är alla symptom potentiellt dödliga. Internetföräldrar som leker doktor är en slarvigt dokumenterad art av troll.

2) Oroa dig inte över sexdöden. Småbarnsföräldrar har inget sexliv, det är bara en myt som livscoacherna planterat för att du ska söka hjälp. Om en bekant småbarnsförälder påstår att hen har sex – kräv bildbevis. I bästa fall får du åtminstone se sex på bild.

3) Dina tvångstankar kring att lägga bebis i ugnen är normala och betyder bara att din hjärna stresstestar och stärker banden mellan dig och din avkomma. Men försök avstyra innan du kräks i munnen.

4) Bli inte stressad av kändisföräldrarnas besynnerliga förmåga att driva alla möjliga projekt samt skriva roman under småbarnsåren. De har barnflickor. De pratar bara inte om det.

5) Var aldrig berusad i ditt barns sällskap. Helst inte ens lite så där mysigt ”KLART BARNEN SKA HA GLASS”-berusad. Även små personlighetsförändringar hos mamma eller pappa kan vara djupt obehagliga för ett barn. Stay in character.

Exempel på ett par rutor av Andrev Walden (förmodligen fett olagligt att sno och publicera dem här men men):

Dela (59)
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar